gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Barszcz ukraiński-prosty i szybki

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 53

Kolejna popularna zupa-barszcz ukraiński. Jest szybka i spożywamy ją często, a nie tylko od święta, tylko że czerwony i z uszkami.

Barszcz ukraiński-prosty i szybki

Składniki:

Barszcz ukraiński-prosty i szybki

 

  • 4 czerwone buraki-500 gram,
  • buraków świeżych użyłam słoik 500 gramów buraczków z przetworów własnych startych na gruby wiór
  • 1 marchewka-15 dag.,
  • 1 pietruszka-10 dag.,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka fasoli białej-400 gram / 240 gram,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 2 dowolne kostki rosołowe, np. grzybowa i wołowa,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6-10 ziaren pieprzu świeżo zmielonego,
  • 1 łyżka octu, lub 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • przyprawa do zup-maggi-do smaku.

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński-prosty i szybki
Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego wywaru 500 gram, zagotowanych wcześniej, potartych na grubych oczkach buraków czerwonych (wyrób własny).
Jak, kto nie ma ze słoika, to musi wcześniej ugotować 4 buraki i zetrzeć je na tarce i wtedy dodać.
200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody), 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować, aż zakipi.
Do barszczu dać 400 lub 240 gramową puszkę odsączonej, białej fasoli, by było szybciej.
Barszcz czerwony, bez warzyw spożywamy, np. z krokietem, pasztecikami.