Sposób przygotowania:
Barszcz wielkanocny na zakwasie
Około dwa tygodnie przed świętami przygotować zakwas na barszcz: do litrowego słoika wsypać 4-5 łyżek mąki żytniej, wrzucić 4 rozgniecione ząbki czosnku oraz kromkę czerstwego chleba, zalać do pełna wodą, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 3-4 dniach, kiedy zakwas będzie klarowny, zdjąć z wierzchu rozmoknięty chleb, wyrzucić, zlać zakwas do czystego słoika i wstawić do lodówki, a do tego co zostało po zakwasie ponownie dodać mąkę, czosnek, chleb i wodę. Ja przygotowałam ok. 1,5 litra zakwasu.
Żeberka i kości wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki, opłukać i wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Łyżką cedzakową zebrać szumowiny, posolić, dodać 4 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy oraz kawałek korzenia chrzanu pokrojony na małe kawałki. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso zmięknie, ok. 2 godziny.
Dodać do tego kiełbasę wiejską i białą. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz, a do wywaru wlać przygotowany wcześniej zakwas i wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze ok. pół godziny.
Do przygotowanych talerzy wkroić ugotowane wcześniej na twardo jajka, po kromce chleba, oraz ugotowaną w barszczu kiełbasę, dodać również obrane z kości mięso i starty na tarce o grubym oczku korzeń chrzanu. To wszystko zalać gorącym barszczem. Smacznego :)
Po 3-4 dniach, kiedy zakwas będzie klarowny, zdjąć z wierzchu rozmoknięty chleb, wyrzucić, zlać zakwas do czystego słoika i wstawić do lodówki, a do tego co zostało po zakwasie ponownie dodać mąkę, czosnek, chleb i wodę. Ja przygotowałam ok. 1,5 litra zakwasu.
Żeberka i kości wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki, opłukać i wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Łyżką cedzakową zebrać szumowiny, posolić, dodać 4 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy oraz kawałek korzenia chrzanu pokrojony na małe kawałki. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso zmięknie, ok. 2 godziny.
Dodać do tego kiełbasę wiejską i białą. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz, a do wywaru wlać przygotowany wcześniej zakwas i wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze ok. pół godziny.
Do przygotowanych talerzy wkroić ugotowane wcześniej na twardo jajka, po kromce chleba, oraz ugotowaną w barszczu kiełbasę, dodać również obrane z kości mięso i starty na tarce o grubym oczku korzeń chrzanu. To wszystko zalać gorącym barszczem. Smacznego :)
halina
czarrna