Sposób przygotowania:
Barszcz zabielany
Grzyby dokładnie umyć, zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na 2 godziny. Warzywa obrać, umyć i pokroić na paski. Zalać litrem wrzącej wody, włożyć namoczone grzyby, dodać sól. Gotować przez 1 godzinę, następnie wywar przecedzić i odstawić. Oddzielnie upiec w łupinach wyszorowane buraki. Gdy będą miękkie, obrać, pokroić na cienkie paseczki. 2 łyżki buraczków odłożyć. Pozostałe zalać kwasem burakowym i odstawić w ciepłe miejsce. Po 1 godzinie przecedzić, połączyć z wywarem z warzyw oraz grzybów i zagotować. Barszcz doprawić solą, pieprzem, cukrem i śmietaną rozbitą z mąką. Dodać odłożone buraczki i gotować przez kilka minut. Można również dodać ugotowane grzyby pokrojone na paseczki. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na ćwiartki. Taki barszcz można ugotować na wywarze z mięsa i podawać z uszkami lub cienkimi plasterkami kiełbasy.