js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Barszcz zabielany z kraszonymi ziemniaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezapomniany smak dzieciństwa...

Barszcz zabielany z kraszonymi ziemniaka

Składniki:

Barszcz zabielany z kraszonymi ziemniaka

 

  • 2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 70 – 80 dag buraków (ja dałam cały kilogram)
  • 2/3 szkl. śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • zakwas buraczany (domowy lub z butelki) dla smaku i
  • koloru – lub odrobina octu, albo kwasku cytrynowego
  • Sól, pieprz, cukier
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego.

 

Sposób przygotowania:

Barszcz zabielany z kraszonymi ziemniaka
Buraki obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do gorącego bulionu, dodać 1-2 łyżki cukru, jeden listek laurowy i ziele angielskie. Szybko doprowadzić do wrzenia, przykryć i odstawić na całą noc. Gdy barszcz nabierze intensywnej barwy, przecedzić, mocno podgrzać, wlać śmietanę rozrobioną z mąką. Jeszcze raz wymieszać i gotować ok. 1-2 minut. Przyprawić do smaku, przed podaniem przecedzić. Podawać oddzielnie ziemniaki okraszone skwarkami z boczku.