dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pieczone bataty z dipem jogurtowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne "frytki" z batatów z dipem jogurtowo - czosnkowym, pyszna przekąska lub dodatek np. do pieczonej ryby

Pieczone bataty z dipem jogurtowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone bataty z dipem jogurtowym

 

  • 3 bataty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • DIP:
  • 1 jogurt śmietankowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone bataty z dipem jogurtowym
Bataty obrałam i pokroiłam w dość grube słupki. Wrzuciłam do miski, dodałam papryki, oregano, rozmaryn, sproszkowany czosnek, doprawiłam także solą i pieprzem oraz wlałam oliwę. całość dokładnie wymieszałam. Następnie doprawione bataty przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Podałam z dipem powstałym z wymieszania podanych wyżej składników.
Pieczone bataty z dipem jogurtowym
Bataty pokrojone w słupki wymieszać z przyprawami
Pieczone bataty z dipem jogurtowym
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut
Pieczone bataty z dipem jogurtowym
Dip z jogurtu, czosnku, oliwy z dodatkiem soli i pieprzu