Sposób przygotowania:
Batoniki z ryżem preparowanym.
Natłuścić lekko masłem spód blaszki do pieczenia i wyłożyć duż-
-ym arkuszem pergamin,tak by rogi papieru wystawały nieco poza ścianki blachy.Wysypać ryż prosto z torebek na dno
i rozprowadzić go po całej powierzchni.Następnie wlać do średniego garnka mleko i na małym ogniu.,rozpuścić jedną i pół tabliczki czekolady deserowej półsłodkiej(zależnie od od
tego ile jest mleka)mieszać,aż czekolada się całkowicie rozpuści,a masa zgęstnieje.Następnie zestawić garnek z masą czekoladową z palnika,wystudzić na boku,a jak masa ostygnie,wylać ją do formy na ryż preparowany,rozprowadzając łyżką.Dopiero jak masa
osiągnie letnią temperaturę,można wstawić formę z deserem do lodówki na górną półkę na 40 min.Po wyjęciu z lodówki można masę pokroić w kwadraty lub prostokąty,powstaną batoniki ryżowe.Można przedtem oprócz ryżu preparowanego dodać
dwie garstki rodzynek lub obranych migdałów.
-ym arkuszem pergamin,tak by rogi papieru wystawały nieco poza ścianki blachy.Wysypać ryż prosto z torebek na dno
i rozprowadzić go po całej powierzchni.Następnie wlać do średniego garnka mleko i na małym ogniu.,rozpuścić jedną i pół tabliczki czekolady deserowej półsłodkiej(zależnie od od
tego ile jest mleka)mieszać,aż czekolada się całkowicie rozpuści,a masa zgęstnieje.Następnie zestawić garnek z masą czekoladową z palnika,wystudzić na boku,a jak masa ostygnie,wylać ją do formy na ryż preparowany,rozprowadzając łyżką.Dopiero jak masa
osiągnie letnią temperaturę,można wstawić formę z deserem do lodówki na górną półkę na 40 min.Po wyjęciu z lodówki można masę pokroić w kwadraty lub prostokąty,powstaną batoniki ryżowe.Można przedtem oprócz ryżu preparowanego dodać
dwie garstki rodzynek lub obranych migdałów.
wiwirka
marietta
mikasia