misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Batony marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto marchewkowe zazwyczaj podaję pokrojone jak batoniki z dodatkiem bitej śmietany

Batony marchewkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Batony marchewkowe

 

  • 1 szklanka startej marchewki (ok. 2 średnie marchewki)
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Batony marchewkowe
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Plastry ananasa kroimy w mniejsze kawałeczki. Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy ciasto. Na końcu dodajemy marchewkę i ananasa. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto kroimy w kawałki wielkości batoników. Podajemy z bitą śmietaną.
Batony marchewkowe
w jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej mieszamy jajka z olejem
Batony marchewkowe
Po wymieszaniu składników ciasto powinno być gęste i ciężkie
Batony marchewkowe
ciasto pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia