Bażant pieczony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Upieczonego bażanta podzielić na części i złożyć w całości na półmisku

Bażant pieczony

Składniki:

Bażant pieczony

 

 

Sposób przygotowania:

Bażant pieczony
Z bażanta najpierw odciąć głowę i skrzydła z piórami. Następnie oskubać, opalić, wypatroszyć, oskubać i wypatroszyć, opłukać i wytrzeć do sucha. Połowę słoniny pokroić na słupki długości 3 cm, a pozostałą na cienkie plasterki. Bażanta natrzeć solą, uda i piersi naszpikować słoniną. Całego ptaka owinąć plasterkami słoniny, spiąć szpilkami do drobiu lub obwiązać nitką. W brytfannie rozgrzać połowę masła. Włożyć bażanta i piec, polewając masłem, około 45 minut w temperaturze 200 st.C. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, aby bażant ładnie się przyrumienił. Upieczonego bażanta podzielić na części i złożyć w całości na półmisku

Tagi:

wypatroszyć