Sposób przygotowania:
Bażant z sosem leśnym
Skrzydełka przylegające do piersi oczyść z mięsa tak aby pozostała biała kostka, piersi oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Masło rozpuść, przelej do strzykawki i dokładnie nastrzykuj mięso, po tym zabiegu mięso powinno chłodzić się w lodówce przez 2godz. Schłodzone piersi zawijaj w roladki skórą na zewnątrz tak aby kostka lekko wystawała u góry, piersi dokładnie owiń plastrami boczku i zwiąż sznurkiem, roladki obsmaż ma patelni a potem włóż do piekarnika żeby doszły. Na patelnię po bażancie podsmaż cebulę, marchewkę i selera, po czym dolej żubrówkę, dodaj jałowiec, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy wódka częściowo odparuje dolej bulion i gotuj przez 10min potem odcedź płyn i gotuj jeszcze 10min, sos zagęść mąką utartą z masłem i dopraw. Obrane ziemniaki w plastrach wrzuć na patelnię z roztopionym masłem i podsmażaj je na małym ogniu aż do miękkości. całość podawaj na ciepła