Sposób przygotowania:
Consomme z bażanta z kurkami
Marchewkę, selera i pietruszkę pokrój w kostkę i lekko przesmaż w głębokim garnku, zalej wodą i zagotuj. Gdy wywar zacznie się gotować dodaj kości i mięso z bażanta, przypieczoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i suszonego borowika. W czasie gotowania ściągaj szumy z powierzchni wywaru, gotuj 2,5 godz na małym ogniu. Gdy bulion będzie gotowy przecedź go zachowując bażanta i borowiki, consomme dopraw solą i pieprzem i dodaj do niej kurki całość zagotuj. Mięso z bażanta oddziel od kości i zmiel wraz z ugotowanym borowikiem i usmażoną na maśle szalotką, jeżeli farsz będzie za suchy dolej trochę buliony. Z mąki i wody zagnieć ciasto, pierożki nie powinny być za duże raczej wielkości uszek. Consomme podawaj z pierożkami i kurkami.