Bażant jest tradycyjnym szlacheckim przysmakiem, podawanym niegdyś na dworach. Mięso tego dzikiego ptaka jest trochę twardsze od popularnych rodzajów drobiu, takich jak kurczak czy indyk. Jest też ciemniejsze i ma charakterystyczny zapach. Z tego powodu przed przygotowaniem
bażanta należy go długo marynować w przyprawach i ziołach. Niektórzy myśliwi polecają także kruszenie bażanta, czyli powieszenie nieoskubanego ptaka na kilka dni w zimnym miejscu. Można to zastąpić przechowywaniem w zamrażarce. Najpopularniejsze potrawy z bażanta to rosół, bażant pieczony z jabłkami, pieczony w rękawie lub duszony.
Myśliwi zacierają ręce podczas okresu polowań, gdyż upolowany
bażant jest cenioną zdobyczą. Młode
ptaki nadają się do
pieczenia w całości, a te starsze najlepiej wykorzystać do przygotowania
farszów.
Najciekawszą przekąską z tego ptaka może być
pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami. Niepowtarzalny smak ma również
rosół z bażanta, jest bardzo aromatyczny i smaczny.
Bażant na ostro to coś dla smakoszy dziczyzny połączonej z intensywnymi przyprawami, idealnie wydobywającymi jego smak.
Na specjale okazję możemy pokusić się o przygotowanie pieczonego
bażanta faszerowanego jabłkami, obłożonego słoniną, dzięki czemu będzie soczysty i miękki. Wybierz przepis spośród wielu dań, których podstawą jest mięso bażanta. Zapraszamy!
Zdjęcie: Fotolia