Sposób przygotowania:
Bażant pieczony z farszem kurkowym
Bażanta sprawiamy. Podroby bażancie odkładamy na bok. Tuszkę bażancią obficie posypujemy solą. Na suchą patelnię wrzucamy umyte kurki. Gdy puszczą soki dodajemy podroby. Całość smażymy do kilkunastu minut minut. Zawartość patelni mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Tak przygotowany farsz nakładamy do środka bażanta. Świeżą słoninę kroimy w cieniutki plasterki. Plastrami słoniny obkładamy dokładnie bażanta (możemy następnie obwiązać go nitką, aby słonina nam nie odpadała). Ziemniaki myjemy, kroimy w ćwiartki i rozsypujemy wokół bażanta na blaszce. Tak przygotowanego bażanta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po włożeniu temperaturę zmniejszamy do 170°C. Pieczemy przez około godzinę. Podajemy z farszem, ziemniaczkami oraz żurawiną. Smacznego.