Sposób przygotowania:
Bazyliowe nadziewane faworkiEtap 1
Mąkę i cukier puder przesypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, esencję (można ją zastąpić wódką), śmietanę, jajka, posiekaną bazylię i pokrojone na małe kawałeczki masło.
Etap 2
Szybko zagnieść gładkie ciasto, przykryć foliowym woreczkiem i odłożyć na ok. godzinę do lodówki.
Etap 3
Wiórki kokosowe dokładnie wymieszać z cukrem kryształem i mlekiem.
Etap 4
Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy (lub stole) na grubość ok. 2 mm.
Ciasto pokroić w prostokąty (ok. 5 x 10 cm). Na każdym kawałku ciasta rozłożyć po trochu kokosu.
Etap 5
Złożyć wzdłuż na pół, mocno docisnąć brzegi, żeby się skleiły, mocno spłaszczyć ręką.
Na środku każdego nadzianego kawałka ciasta zrobić nożem nacięcie, przełożyć przez nie jeden koniec.
Etap 6
W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzać olej (ma go być tyle, żeby faworki swobodnie w nim pływały, nie dotykały dna). Do rozgrzanego oleju ostrożnie wkładać nadziane ciastka.
Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Etap 6
Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem.
slodkokwasnakuchnia1
Beatris
Bardzo dziękuję :D
Netka
Beatris
Oj tak. Początkowo planowałam dodać rozmaryn, ale nieciekawie wyglądał, więc kupiłam bazylię. Połączenie nietypowe, ale ja takie uwielbiam :D