SUPERPRZEPIS

Bazyliowe nadziewane faworki

  • 4
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bazyliowe nadziewane faworki

Chrupiące faworki proszkowe z dodatkiem posiekanej świeżej bazylii i z nadzieniem z wiórków kokosowych.

Składniki:

Bazyliowe nadziewane faworki

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki esencji cytrynowej (domowej na wódce)
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 4 łyżki mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bazyliowe nadziewane faworki

Etap 1

Bazyliowe nadziewane faworki
Wszystkie składniki na ciasto przełożone do miski.

Mąkę i cukier puder przesypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, esencję (można ją zastąpić wódką), śmietanę, jajka, posiekaną bazylię i pokrojone na małe kawałeczki masło.

Etap 2

Bazyliowe nadziewane faworki
Zagniecione gładkie ciasto odłożone do lodówki.

Szybko zagnieść gładkie ciasto, przykryć foliowym woreczkiem i odłożyć na ok. godzinę do lodówki.

Etap 3

Bazyliowe nadziewane faworki
Przesypane do miseczki wiórki kokosowe wymieszane z mlekiem i cukrem.

Wiórki kokosowe dokładnie wymieszać z cukrem kryształem i mlekiem.

Etap 4

Bazyliowe nadziewane faworki
Rozwałkowane i pokrojone ciasto z nadzieniem kokosowym.

Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy (lub stole) na grubość ok. 2 mm.

Ciasto pokroić w prostokąty (ok. 5 x 10 cm). Na każdym kawałku ciasta rozłożyć po trochu kokosu.

Etap 5

Bazyliowe nadziewane faworki

Złożyć wzdłuż na pół, mocno docisnąć brzegi, żeby się skleiły, mocno spłaszczyć ręką.

Na środku każdego nadzianego kawałka ciasta zrobić nożem nacięcie, przełożyć przez nie jeden koniec.

Etap 6

Bazyliowe nadziewane faworki

W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzać olej (ma go być tyle, żeby faworki swobodnie w nim pływały, nie dotykały dna). Do rozgrzanego oleju ostrożnie wkładać nadziane ciastka.

Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Etap 6

Bazyliowe nadziewane faworki

Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

faworki