Sposób przygotowania:
Faworki nadziewane pasta z soczewicy
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. Wałkujemy dość cienko i wycinamy foremką kółka.
Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka.
Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło od foremek.
Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor. Musimy uważać przy wyjmowaniu aby się nie poparzyć.
Gotujemy w 2 szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Pod koniec dosypujemy odrobinę soli.
Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy.
Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach.
Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka.
Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło od foremek.
Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor. Musimy uważać przy wyjmowaniu aby się nie poparzyć.
Gotujemy w 2 szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Pod koniec dosypujemy odrobinę soli.
Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy.
Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach.