jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bazyliowe pesto z makronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jeśli ktoś lubi bazylię i wszystko co z nią związane potrawa na pewno będzie smakowała. Jeśli mamy dużo bazylii możemy zrobić większa ilość pesto i zamrozić.

Bazyliowe pesto z makronem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bazyliowe pesto z makronem

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 250 g dowolnego makaronu,
  • Około 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • 150-200 g ulubionej wędliny,
  • 70 g świeżych listków bazylii,
  • 70 g startego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pieprz do smaku,
  • 3 łyżki włoskich orzechów,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • Olej do smażenia,
  • Bazylia do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowe pesto z makronem
Przebrane orzechy delikatnie prażymy na suchej patelni. W przygotowanym garnuszku umiesz ser, orzechy, liście bazylii obrany czosnek. Całość miksujemy dodając oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku. W ten sposób uzyskujemy domowe pesto. Następnie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Makaron możemy użyć o dowolnym kształcie. Wędlinę kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na połowę. Na patelni rozgrzewamy olej. Delikatnie obsmażamy na nim pomidorki i wędlinę. Doprawiamy do smaku.Makron łączymy najpierw z przygotowanym pesto, a następnie z przygotowanymi pomidorami i wędlina. Danie porcjujemy i podajemy udekorowane świeżyli listkami bazylii.
Bazyliowe pesto z makronem
Pomidorki wraz z wędlina delikatnie obsmażamy.