WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki w mundurkach ugotowane a następnie upieczone z farszem z pieczarek, cebuli,pora i sera żółtego.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

ETAP 1:

Ziemniaki wyszorować i razem ze skórką ugotować w wodzie. Odcedzić i ostudzić. Przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wydrążyć łyżeczką.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojonych drobno por. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Dodać do cebuli i pora. Przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ostudzić i wymieszać z wydrążonym miąższem z ziemniaków i startym drobno żółtym serem.

Farszem napełnić ziemniaki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawać na gorąco.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Upieczone ziemniaki faszerowane pieczarkami na blasze
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Nafaszerowane ugotowane ziemniaki przed wstawieniem do piekarnika
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Przygotowany farsz z pieczarek, cebuli, pora, sera i ziemniaków
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Pieczarki podsmażone z cebulą i porem na oleju