Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane pieczarkamiETAP 1:
Ziemniaki wyszorować i razem ze skórką ugotować w wodzie. Odcedzić i ostudzić. Przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wydrążyć łyżeczką.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojonych drobno por. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodać do cebuli i pora. Przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ostudzić i wymieszać z wydrążonym miąższem z ziemniaków i startym drobno żółtym serem.
Farszem napełnić ziemniaki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać na gorąco.