kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Morszczuk zapiekany z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną rybę w zdrowszej wersji pieczoną w foli w piekarniku. Pod marchewkową kołderką z dodatkiem miodu smakuje wyśmienicie. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Morszczuk zapiekany z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morszczuk zapiekany z marchewką

 

  • 4 płaty morszczuka
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Morszczuk zapiekany z marchewką
Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy na deskę i lekko posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Marchewki obieramy i myjemy oraz ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Do miski wkładamy wszystkie pokrojone składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Rybę układamy na folii i kładziemy na nią warstwę marchewkową i kawałeczki masła.

Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez około 35 minut.
Morszczuk zapiekany z marchewką
Rozmrożoną rybę kładziemy na desce i doprawiamy.
Morszczuk zapiekany z marchewką
Obraną cebule i czosnek kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki na drobno.
Morszczuk zapiekany z marchewką
Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski i doprawiamy do smaku.
Morszczuk zapiekany z marchewką
Na marchewkowej pierzynce układamy kawałeczki masła.