beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Befsztyk lekko krwisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Befsztyk lekko krwisty

Składniki:

Befsztyk lekko krwisty

 

  • pół kilo polędwicy wołowej,
  • 2  łyżki oliwy,
  • 1  łyżeczka soli,
  • 1  łyżeczka pieprzu,
  • 10 dag wiórek chrzanu,
  • cytryna lub sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

Befsztyk lekko krwisty
Mięso umyć i  oczyścić, oddzielić błony, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cztery porcje w  poprzek włókien, trochę rozbić tłuczkiem i  uformować krągłe befsztyki. Dla smaku oprószyć je pieprzem i  posmarować dwustronnie oliwą. Smażyć na patelni bez tłuszczu, zrumieniając po obu stronach. Dosolić do smaku. Befsztyki trzymać przez kilka minut na małym ogniu, przykryte. Nie dosmażać. Po obrumienieniu, gdy będą jeszcze czerwone (krwiste) na przekroju, obłożyć wiórkami chrzanu. Na każdym kawałku mięsa położyć plaster cytryny. Podawać najlepiej z  frytkami i  gotowanymi warzywami.