BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Beza, która mam nadziej sie spodoba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Beze robiłam drugi raz, pierwszym razem nie wyszła mi zbyt fajnie. Tym razem myślę, że wyszła lepiej i będę mogła wypełnić ją słodkościami.

Beza, która mam nadziej sie spodoba

Składniki:

Beza, która mam nadziej sie spodoba

 

  • białka 4 szt,
  • cukier 250 g,
  • cukier waniliowy op,
  • ocet winny biały 1 łyżeczka,
  • mąka ziemniaczana pełna łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Beza, która mam nadziej sie spodoba
Białka ubiłam na sztywną masę ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodawałam porcjami cukier (cukier ma sie dobrze rozpuścić ). Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną oraz biały winny ocet.

Na blachę rozłożyłam papier do pieczenia na którym narysowałam koło.

Masę białkową dużą łyżką nakładałam na narysowane koło.

Nie formując masy nałożyłam potrzebną wielkość, w środku zrobiłam lekkie wgłębienie.

Z pozostałej masy uformowałam małe beziki.

Wstawiłam blachę z bezą do lekko nagrzanego piekarnika i piekłam około 30 minut.w 120 -130 stopni C.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyłam do 100 stopni i suszyłam

beze około 2 - 2 ,5 godziny.