dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Czekoladowa Pavlova z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bezowe ciasto czekoladowe z czerwonymi winogronami. Pyszne, chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne w środku, polecam do espresso:)

Czekoladowa Pavlova z winogronami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowa Pavlova z winogronami

 

 

  • 500 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki groszków z gorzkiej czekolady
  • Ok. 15 czerwonych winogron

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa Pavlova z winogronami
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno mikserem, następnie dosypuję cukier i kakao cały czas miksując. Na koniec dodaję ocet , mąkę kukurydzianą i ekstrakt z wanilii, miksuję jeszcze chwilę. Na papierze do pieczenia rysuję 2 koła o średnicy ok. 20 cm, w każdym z nich umieszczam po połowie ciasta. Placki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zmniejszam temperaturę do 150 stopni. Piekę ok. 60 minut, studzę w piekarniku. Śmietanę ubijam z dodatkiem cukru pudru. Winogrona kroję na połówki i pozbawiam pestek. Na jedną bezę kładę ¾ ubitej śmietany, rozkładam połowę winogron pokrojonych na ćwiartki oraz groszki czekoladowe. Przykrywam drugim blatem bezowym, smaruję resztą śmietany i dekoruję połówkami owoców.
Czekoladowa Pavlova z winogronami
Z białek, cukru, kakao, odrobiny octu, mąki kukurydzianej i wanilii piekę dwa blaty
Czekoladowa Pavlova z winogronami
Pomiędzy blatami umieszczam ubitą śmietankę, owoce i groszki czekoladowe