Sposób przygotowania:
Czekoladowa Pavlova z winogronami
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno mikserem, następnie dosypuję cukier i kakao cały czas miksując. Na koniec dodaję ocet , mąkę kukurydzianą i ekstrakt z wanilii, miksuję jeszcze chwilę. Na papierze do pieczenia rysuję 2 koła o średnicy ok. 20 cm, w każdym z nich umieszczam po połowie ciasta. Placki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zmniejszam temperaturę do 150 stopni. Piekę ok. 60 minut, studzę w piekarniku. Śmietanę ubijam z dodatkiem cukru pudru. Winogrona kroję na połówki i pozbawiam pestek. Na jedną bezę kładę ¾ ubitej śmietany, rozkładam połowę winogron pokrojonych na ćwiartki oraz groszki czekoladowe. Przykrywam drugim blatem bezowym, smaruję resztą śmietany i dekoruję połówkami owoców.