Sposób przygotowania:
Beza starciatella z wiśniamiETAP 1:
Beza:
Blachę do pieczenia wykładam pergaminem, rysuję na niej dwa koła, mniejsze i większe ( 22 cm i 16 cm )
Piekarnik nagrzewam do 180*c.
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczypta soli, wsypuję do nich porcjami cukier, dodaję sok z limonki, oraz mąkę ziemniaczaną, miksuję na sztywną pianę.
Powstałą masę dzielę na dwie części i wykładam na blaszkę, na narysowane koła, wyrównuję łyżką boki.
Wkładam bezy do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach temp zmniejszam do 130*c i piekę 80 minut.
Po upieczeniu beza ma być chrupka, może lekko popękać. Beze zostawiam w pierniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, na całą noc.
Czekoladę karmelową ścieram na tarce.
ETAP 2:
Masa straciatella:
Zimną kremówkę ubijam z cukrem pudrem i śmietan fiksami, na sztywno,dodaję sok z limonki, oraz starte obie czekolady, mieszam mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką.
ETAP 3:
Na dużej bezie, rozsmarowuję ¾ części kremu, polewam konfiturą wiśniową, nakładam mniejszą bezę, rozsmarowuję resztę kremu, dodaję wiśnie.
Schładzam w lodówce i podaję Słodkich wypieków!
marcinka
Weronika91