2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Beza starciatella z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa arystokracja wśród najsłodszych deserów świata. Pycha!

Beza starciatella z wiśniami

Składniki:

Beza starciatella z wiśniami

 

 

  • Do przełożenia:
  • ½ litra śmietany kremówki
  • 50 g karmelowej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 śmietan fiksy
  • Słoiczek konfitur wiśniowych

Sposób przygotowania:

Beza starciatella z wiśniami

ETAP 1:

Beza starciatella z wiśniami
Czekoladę o smaku karmelu ścieram na tarce ciasto robię wg przepisu

Beza:
Blachę do pieczenia wykładam pergaminem, rysuję na niej dwa koła, mniejsze i większe ( 22 cm i 16 cm )

Piekarnik nagrzewam do 180*c.

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczypta soli, wsypuję do nich porcjami cukier, dodaję sok z limonki, oraz mąkę ziemniaczaną, miksuję na sztywną pianę.

Powstałą masę dzielę na dwie części i wykładam na blaszkę, na narysowane koła, wyrównuję łyżką boki.

Wkładam bezy do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach temp zmniejszam do 130*c i piekę 80 minut.

Po upieczeniu beza ma być chrupka, może lekko popękać. Beze zostawiam w pierniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, na całą noc.

Czekoladę karmelową ścieram na tarce.

ETAP 2:

Beza starciatella z wiśniami
masę śmietanową ubijam mieszam ze startymi czekoladami

Masa straciatella:
Zimną kremówkę ubijam z cukrem pudrem i śmietan fiksami, na sztywno,dodaję sok z limonki, oraz starte obie czekolady, mieszam mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką.

ETAP 3:

Beza starciatella z wiśniami
całość smaruję kremem dodaję wiśnie i dekoruje, smacznego!

Na dużej bezie, rozsmarowuję ¾ części kremu, polewam konfiturą wiśniową, nakładam mniejszą bezę, rozsmarowuję resztę kremu, dodaję wiśnie.

Schładzam w lodówce i podaję Słodkich wypieków!


Tagi:

tort beza