Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z wiśniami i bezą
KRUCHE CIASTO: Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodajemy miękką margarynę, żółtka i 1-2 łyżki octu. Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Około 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika. Resztą ciasta wykładamy dno i boki blaszki 25x35 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką ( można wyłożyć papierem do pieczenia ). Wierzch posypujemy kaszą manną i wstawiamy blaszkę do lodówki. W tym czasie myjemy wiśnie, można wydrylować, ale nie jest to konieczne. Wiśnie układamy na kruchym cieście i przygotowujemy bezę. BEZA: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Na konie wsypujemy wiórki kokosowe, zmielone płatki migdałowe i zmielony sezam, mieszamy delikatnie łyżką. Najlepiej zmielić sezam i płatki migdałów elektrycznym młynkiem do kawy. Pianę wykładamy na wiśnie, wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruchym ciastem ( tym z zamrażalnika ) startym na tarce o dużych oczkach. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i pieczemy około 50 minut. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, chociaż najsmaczniejsze jest jeszcze ciepłe i nie posypane ;)) SMACZNEGO :)
Magdalenaa
ankaszym