aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Migdałowiec z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne efektowne ciasto, lubię go, te migdały i masa z dodatkiem wiśni jest przez pyszna! Polecam Wam!

Migdałowiec z wiśniami

Składniki:

Migdałowiec z wiśniami

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • 1 margaryna
  • 1 szkl cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • Galaretka:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 12 szkl kompotu wiśniowego
  • 2 szkl wody
  • Wiśnie
  • Śmietana:
  • 2 śnieżki
  • 2 łyzki żelatyny
  • ¼ szkl wody

 

Sposób przygotowania:

Migdałowiec z wiśniami
Wykonanie: Ciasto: Z maki, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczeni zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Jedna pieczemy bez dodatków a na drugą robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wykładamy na ciasto i posypujemy migdałami. Pieczemy do 35 minut. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto bez dodatków. Śmietana: Śnieżkę przyrządzamy jak napisane na opakowaniu i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą dając migdały do góry.