Sposób przygotowania:
Fale Dunaju z gruszkami i galaretkąCiasto:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką i puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i esencję waniliową (lub cukier waniliowy).
Połowę masy rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części masy wsypujemy kakao i dokładnie miksujemy.
Masę kakaową rozsmarowujemy na jasnej warstwie. Gruszki obieramy i kroimy na większe kawałki (np na 8 części) i układamy na cieście (trzeba je lekko wcisnąć w ciasto). Gotowe ciasto pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni C.
Galaretka:
Obie galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wrzątku i studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Ponieważ gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą, pomagamy galaretce dostać się pomiędzy gruszki a ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.
Krem:
2 szklanki mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i dodajemy do wrzącego mleka i mieszamy, aż budyń zgęstnieje po czym studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy na gładką masę. Masę budyniową rozsmarowujemy na galaretce i polewamy polewą. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego :)