dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Proste i szybkie w przygotowaniu tradycyjne ciasto jednak z oryginalnym dodatkiem - galaretką dzięki której ciasto nie jest suche.

Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

Składniki:

Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

Ciasto:

  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki mleka
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 3-4 gruszki

Krem:

  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • kostka masła

Dodatkowo:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

Ciasto:

Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką i puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i esencję waniliową (lub cukier waniliowy).

Połowę masy rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części masy wsypujemy kakao i dokładnie miksujemy.

Masę kakaową rozsmarowujemy na jasnej warstwie. Gruszki obieramy i kroimy na większe kawałki (np na 8 części) i układamy na cieście (trzeba je lekko wcisnąć w ciasto). Gotowe ciasto pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni C.

Galaretka:

Obie galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wrzątku i studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Ponieważ gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą, pomagamy galaretce dostać się pomiędzy gruszki a ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.

Krem:

2 szklanki mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i dodajemy do wrzącego mleka i mieszamy, aż budyń zgęstnieje po czym studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy na gładką masę. Masę budyniową rozsmarowujemy na galaretce i polewamy polewą. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego :)


Tagi:

gruszki ciasto