Sposób przygotowania:
Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoeciasto ciemne

Żółtka i 2 całe jajka ucieramy z cukrem do białości.
Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko dokładnie mieszamy.
ciasto jasne

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, potem stopniowo i ostrożnie obie mąki i na końcu ocet.
pieczenie

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy na przemian po łyżce ciemnego i białego ciasta. Na końcu ciasto delikatnie przeciągamy widelcem.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut.
Studzimy i ostrożnie kroimy na pół.
Ostrożnie, bo ciasta lubią się od siebie odrywać:)
Dość mocno skrapiamy esencją.
Krem

Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozsmarowujemy na spodnim blacie ciasta.
Na kremie układamy obok siebie biszkopty namoczone w esencji herbacianej.
składanie ciasta

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia.
Na kremie układamy obok siebie biszkopty namoczone w esencji herbacianej.
Na biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę malinową.
Ciasto wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła- około 2 godziny
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan-fixem.
Rozkładamy na zastygłej galaretce.
Przykrywamy drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.