Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Beza z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodka, chrupiąca beza przełożona bitą śmietaną z drobinkami białej czekolady. Słodycz przełamuje kwaśna, czerwona porzeczka, tworząc przepyszny, lekki deser.

Beza z czerwoną porzeczką i białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Beza z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

BEZY:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

KREM Z CZEKOLADĄ:

Sposób przygotowania:

Beza z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

ETAP 1:

Beza z czerwoną porzeczką i białą czekoladą
Ubite białka powinny być lśniące bez drobinek cukru.

Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować po jednym okręgu na każdej blaszce o średnicy ok  22 cm, np odrysowując od talerza. 

Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Włączyć mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukru. Kolejna porcja po rozpuszczeniuk się poprzedniej. Można to sprawdzić rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z dużą, okrągłą tylką.  W okręgach wyciskać punktowo bezy w kształcie wieńca.

Piekarnik rozgrzać do 150*C, a po wstawieniu dwóch blach, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej pozostawiając tak na noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.

ETAP 2:

Beza z czerwoną porzeczką i białą czekoladą
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Połowę kremu wyłożyć na pierwszą bezę, powciskać porzeczki i nałożyć drugi wieniec bezowy. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i udekorować porzeczkami. Podawać schłodzone.

Smacznego