petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Beza z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny przepis na bezę z jabłkami

Beza z jabłkami

Składniki:

Beza z jabłkami

 

  • 1 czerstwa bułka paryska,
  • 10 dag masła,
  • 3/4 słoika jabłek do ciast,
  • 4 białka,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • umyte i osaczone rodzynki.

Sposób przygotowania:

Beza z jabłkami
Czerstwą bułkę pokroić na średniej grubości plastry, okroić na całym obwodzie skórki. każdą kromkę moczyć w schłodzonym roztopionym uprzednio maśle i układać ścisło na dnie formy i jej bokach. Na warstwę bułek wyłożyć warstwę jabłek i znów przykryć plasterkami bułki. Wyłożyć białka ubite z cukrem, posypać umytymi i starannie osuszonymi rodzynkami. Wstawić do nagrzanego do temp. 130 stopni piekarnika, by piana się zarumieniła.