Sposób przygotowania:
Beza z owocami i kremem z białą czekoladąUbijamy bezę
Białka jaj ubijamy na sztywno. Najlepiej robić to w metalowym naczyniu, które musi być idealnie suche.
Do ubitych białek stopniowo, małymi porcjami, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Suszymy bezę
Na blasze układamy papier do pieczenia, rysujemy na nim dwa równe okręgi. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy tak, aby wypełniła dwa okręgi.
Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Po minucie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C. Bezę pieczemy 30 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przygotowujemy krem
W czasie pieczenia spodów bezowych przygotowujemy krem.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, miksujemy z mascarpone. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, miksujemy z ostudzoną czekoladą z mascarpone.
Przekładamy i dekorujemy torcik
Owoce dokładnie myjemy i osuszamy, z granata wyjmujemy ziarna, truskawki kroimy według uznania.
Przekładamy torcik: blat bezowy- 1/2 kremu - garść borówek - blat bezowy - reszta kremu - dekoracja z owoców.
Torcik wstawiamy do lodówki.