Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i sycące ciasto, które świetnie sprawdzi się na słodkie drugie śniadanie, czy podwieczorek. Zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych, a przy tym na prawdę świetnie smakuje. Jest lekko korzenne, ładnie rośnie i długo zachowuje wilgoć.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z rodzynkami

Składniki:

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z rodzynkami

 

  • 2,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 duże jaja
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z rodzynkami

Przygotowanie ciasta:

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z rodzynkami
Składniki mokre i suche w dwóch osobnych miskach

Marchew wrzucić do miski, wsypać mąki, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, dokładnie wymieszać. Do osobnej miski wlać mleko, oliwę, dodać żółtka i masło orzechowe, zmiksować. Dodać suche składniki, dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

Pieczenie:

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z rodzynkami
Białka do ciasta ubite na sztywną pianę

Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle mieszając dodać do ciasta. Dodać rodzynki, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (wymiary około 33x12cm). Piec w 175 stopniach przez około 60 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem można polać bitą śmietaną lub ulubioną polewą. Życzę smacznego!