Sposób przygotowania:
Ciasto leśny mech z cytrynową nutkąETAP 1:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, zmiksować.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem do masy jajecznej wlewać olej, dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i powtórnie zmiksować.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na najniższych obrotach. Pod koniec dodać zmiksowany szpinak i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec do suchego patyczka, około 1 godziny.
ETAP 2:
Upieczone ciasto ostudzić, podzielić na trzy blaty ( blat z wierzchu może być cieńszy bo ciasto ma górkę i będzie służył jako posypka)
Pozostałe 2 blaty powinny być w miarę równe.
ETAP 3:
Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia.
Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru, a następnie serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec dodać tężejącą galaretkę i otartą skórkę z cytryny, zmiksować.
ETAP 4:
Dwa blaty ciasta skropić herbatą cytrynową.
Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat i przykryć drugim blatem.
ETAP 5:
Na wierzch wyłożyć pozostały krem, posypać pokruszonym ciastem z trzeciego blatu. Lekko docisnąć, włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać pestkami granatu.
SylaUla