Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny biszkopt szpinakowy z lekkim kremem mascarpone o delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto wygląda bardzo apetycznie a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką

Składniki:

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką

ciasto

  • 4 jajka
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 kulek mrożonego szpinaku ( 1 kulka waży 3 dag )
  • 1 łyżka soku z cytryny

krem

  • 300 ml śmietany kremowej
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka przeźroczysta o smaku cytrusowym
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

dodatkowo

  • 1/3 szklanki ziarenek granatu
  • 1/2 szkl herbaty cytrynowej
  • masło do smarowania tortownicy
  • buła tarta

Sposób przygotowania:

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką

ETAP 1:

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką
Przygotowane ciasto szpinakowe przłożyć do tortownicy

Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, zmiksować.

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem do masy jajecznej wlewać olej, dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i powtórnie zmiksować.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na najniższych obrotach. Pod koniec dodać zmiksowany szpinak i delikatnie wymieszać.

Tortownicę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec do suchego patyczka, około 1 godziny.

ETAP 2:

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką
Upieczone, zimne ciasto pokroić i skropić herbatą

Upieczone ciasto ostudzić, podzielić na trzy blaty ( blat z wierzchu może być cieńszy bo ciasto ma górkę i będzie służył jako posypka)
Pozostałe 2 blaty powinny być w miarę równe.

ETAP 3:

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką
Do kremu z serka i śmietany dodać skórkę z cytryny

Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia.

Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru, a następnie serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec dodać tężejącą galaretkę i otartą skórkę z cytryny, zmiksować.

ETAP 4:

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką
Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta i schłodzić

Dwa blaty ciasta skropić herbatą cytrynową.

Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat i przykryć drugim blatem.

ETAP 5:

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką

Na wierzch wyłożyć pozostały krem, posypać pokruszonym ciastem z trzeciego blatu. Lekko docisnąć, włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

Przed podaniem wierzch ciasta posypać pestkami granatu.


Tagi:

deser ciasto