kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1037]

Bezglutenowe placuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne placuszki. Przygotowane z mąką kukurydzianą i ryżową, słodzone ksylitolem. Polecam na słodki obiad lub deser.

Bezglutenowe placuszki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezglutenowe placuszki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe placuszki z jabłkami
Jabłka myjemy i wycieramy ściereczką, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Dodajemy wybite jajko, mleko i mieszamy. Wsypujemy ksylitol, mąki i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nabieramy porcje ciasta. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Bezglutenowe placuszki z jabłkami
Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce.
Bezglutenowe placuszki z jabłkami
Do startych jabłek wlewamy mleko i dodajemy jajko.
Bezglutenowe placuszki z jabłkami
Wsypujemy sypkie składniki i całość mieszamy.
Bezglutenowe placuszki z jabłkami
Na rozgrzanym oleju smażymy rumiane placuszki.