Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa. Obie wersje są pyszne, choć mnie najbardziej kusi ciągnący się ser.

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem

Forma o wymiarach około 10 x 20 cm, warstwa mięsna:

Dodatkowo:

  • 100g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem

Ser:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem
Ser żółty powinien być starty na grube wiórki.

Ser należy zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Dodatki do masy:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem
Można też dodać kawałek podgotowanego selera.

Marchew z pietruszką zetrzeć na tarce o dużych oczka (tak jak ser), a cebulę oraz czosnek drobno posiekać.

Masa:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem
Masa powinna być bardzo dokładnie połączona.

Wszystkie składniki masy umieścić w misce oraz dokładnie wyrobić.
Masę doprawić do smaku i podzielić na 2 równe części.

Napełnianie formy:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem

Formę wysłaną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i obsypaną bułką tartą warstwowo napełnić: masą z mięsem, serem oraz pozostałą masą.

Pieczenie:

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem
Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.

Pieczeń wstawić do rozgrzanego piekarnika i przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.