kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne racuchy w odsłonie bezglutenowej, przygotowane na mące owsianej. Są bardziej zwarte i mniej puszyste od tradycyjnej wersji ale tez bardziej sycące.

Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami

Składniki:

Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami

podstawowe

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem miodu i łyżki maki owsianej. Zostawiamy na 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy resztę mąki, sól oraz jajko. Wyrabiamy jednolitą masę. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu np. w piekarniku ogrzanym do 40 stopni C prze 30 minut. 

Dużą patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju.

Smażymy racuchy nakładając porcje ciasta mokrą łyżką.

Serwujemy wg gustu z miodem, owocami, jogurtem.