kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1048]

Bezglutenowy biszkopt gryczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bezglutenowy biszkopt gryczany. Biszkopt jest smaczny i świetnie nadaje się do przełożenia kremem, śmietaną, dżemem lub inną masą. Polecam.

Bezglutenowy biszkopt gryczany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezglutenowy biszkopt gryczany

 

  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki z lekkim czubkiem mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • blaszka 16 x 6 x 6
  • olej
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy biszkopt gryczany
Do miski wybijamy jajka i wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do momentu, aż masa podwoi swoją objętość i będzie puszysta. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.

Blaszkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Upieczony biszkopt wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Bezglutenowy biszkopt gryczany
Do miski wkładamy wybite jajka i oba cukry.
Bezglutenowy biszkopt gryczany
Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Bezglutenowy biszkopt gryczany
Olejem smarujemy blaszkę i posypujemy bułką tartą.
Bezglutenowy biszkopt gryczany
Przygotowane ciasto biszkoptowe wykładamy do blaszki.