Sposób przygotowania:
Bezglutenowy sernik z jabłkamiCiasto:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić, ale tylko do połączenia się produktów.
Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wklepać 2/3 ciasta.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Resztę ciasta schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać za pomocą miksera.
Jabłka:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i opcjonalnie wymieszać ze świeżym sokiem cytrynowym.
Całość i pieczenie:
Na podpieczony i ostudzony spód kolejno wyłożyć: jabłka, masę serową i resztę ciasta.
Ciasto można zetrzeć na tarce lub rozetrzeć za pomocą palców.
Piec około 60 minut w 180 stopniach.
Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i następnie wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.