Sposób przygotowania:
Grochówka z ziemniakami
Boczek wędzony zalać zimną wodą doprowadzić do zagotowania. Dodać obraną, opłukaną jarzynę, majeranek, liść laurowy i przyprawy.
Groch przebrać, przepłukać zimną wodą i odsączyć na sicie. Odsączony groch dodać do wywaru i gotować na małym ogniu często mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Do zupy dodać pokrojoną podsmażoną kiełbasę i gotować jeszcze jakiś czas.
Obraną drobno pokrojoną cebule podsmażyć na maśle klarownym dodać niewielką ilość mąki lekko zrumieniając połączyć z zupą.
Zupę chwilę pogotować i doprawić do smaku.
Podawać z pieczywem.
Groch przebrać, przepłukać zimną wodą i odsączyć na sicie. Odsączony groch dodać do wywaru i gotować na małym ogniu często mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Do zupy dodać pokrojoną podsmażoną kiełbasę i gotować jeszcze jakiś czas.
Obraną drobno pokrojoną cebule podsmażyć na maśle klarownym dodać niewielką ilość mąki lekko zrumieniając połączyć z zupą.
Zupę chwilę pogotować i doprawić do smaku.
Podawać z pieczywem.
gusia1000