renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Bulion warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bulion warzywny gotuję aby mieć podstawę do przygotowania zup lub sosów. Jest długo gotowany aby wydobyć wszystkie smaki. Samodzielnie smakuje również wyśmienicie.

Bulion warzywny

Składniki:

Bulion warzywny

 

  • 5-6 małych pietruszek
  • 4 duże marchewki
  • pół pora
  • cebula
  • ćwiartka małego selera
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 2-3 suszone grzybki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Bulion warzywny

Etap 1

Bulion warzywny
Cebulę, pora i ząbki czosnku należy przypiec na suchej patelni.

Cebulę, pora i ząbki czosnku należy przypiec na suchej patelni. W garnku zagotować ok. 2,5 l wody dodać obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i te przypieczone. gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.

Etap 2

Bulion warzywny
Dodać kapustę pekińską, ziarenka pieprzu, listki laurowe i ziele angielskie, suszone grzybki.

Po ok. pół godziny dodać kapustę pekińską, ziarenka pieprzu, listki laurowe i ziele angielskie, suszone grzybki i nadal gotować pod przykryciem.

Etap 3

Bulion warzywny
Po ok. 1 godzinie dodać suszony lubczyk i dalej gotować pod przykryciem.

Po ok. 1 godzinie dodać suszony lubczyk i dalej gotować pod przykryciem.

Etap 4

Bulion warzywny
Gdy minie ok 2,5 godziny od momentu gdy zaczęliśmy gotowanie należy bulion doprawić solą i jest gotowy.

Gdy minie ok 2,5 godziny od momentu gdy zaczęliśmy gotowanie należy bulion doprawić solą i jest gotowy.

Etap 5

Bulion warzywny
Bulion należy odsączyć od warzyw i można go wykorzystać jako baza do zup czy sosów lub spożywać solo.

Bulion należy odsączyć od warzyw i można go wykorzystać jako baza do zup czy sosów lub spożywać solo.