Monika69

Monika69

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pasztet z cukinii

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały pasztet bezmięsny

Pasztet z cukinii

Składniki:

Pasztet z cukinii

 

  • 3 szklanki startej, odciśniętej z soku cukinii
  • 3 jaja
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g startego, żółtego sera
  • 1 pęczek natki
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz, vegeta, łyzka soku z cytryny
  • Łyżka przyprawy do mięs Knorr

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii
Jedną, dużą cukinię ścieramy na tarce o oczkach. Lekko solimy, po chwili odciskamy z powstałego soku. Przekładamy do dużej miski. Marchew, cebulę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cukinii.Wbijamy żółtka a białka miksujemy na sztywno i odkładamy. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wsypujemy bułkę tartą, kaszę manną i olej. Doprawiamy vegetą, pieprzem, sokiem z cytryny i przyprawą do mięs Knorr. Całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ubite białka. Łączymy je z masą i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach, około 1 godziny i 15 minut. W czasie pieczenia pasztet lekko rośnie, ale po upieczeniu prawie nie opada. Smacznego