SUPERPRZEPIS

Pasztet jaglano-dyniowy

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Pasztet jaglano-dyniowy Więcej zdjęć (5)

Zakochałam się w bezmięsnych pasztetach. Chyba ze wzajemnością bo się udają i wszystkim smakują ;) Ten pasztet jej delikatny w smaku, łatwo się kroi, ale też dobrze rozsmarowuje na kanapce. Polecam!

Składniki:

Pasztet jaglano-dyniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet jaglano-dyniowy
Kasze jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Dynię i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (starłam w robocie).Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć. Dodać dynię z marchewką. Przesmażyć, zmniejszyć ogień i dusić aż dynia lekko zmięknie. Dodać kasze jaglaną i wymieszać. Masę przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wbić jajka, dodać przyprawy i wyrobić dokładnie. Dodać siemię i kaszę mannę i wymieszać. Odstawić na 5 minut. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodać jeszcze jedną łyżkę manny. Przełożyć masę do keksówki (dł 20cm) wyłożonej papierem, wyrównać. Łyżką zanurzoną w oleju wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35 minut.
Pasztet jaglano-dyniowy
Dynię i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (starłam w robocie).
Pasztet jaglano-dyniowy
Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć. Dodać dynię z marchewką. Przesmażyć, zmniejszyć ogień i dusić aż dynia lekko zmięknie. Dodać kasze jaglaną i wymieszać.
Pasztet jaglano-dyniowy
Masę przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wbić jajka, dodać przyprawy i wyrobić dokładnie. Dodać siemię i kaszę mannę i wymieszać. Odstawić na 5 minut. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodać jeszcze jedną łyżkę manny.
Pasztet jaglano-dyniowy
Przełożyć masę do keksówki (dł 20cm) wyłożonej papierem, wyrównać. Łyżką zanurzoną w oleju wygładzić wierzch