Sposób przygotowania:
Pasztet z czerwonej soczewicy i dyni
Soczewicę gotujemy w proporcji 1:2, czyli 1 szklankę soczewicy zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Lekko solimy i dorzucamy 2 listki laurowe. Nie mieszamy - woda powinna całkowicie się wygotować (powinno to zająć około 10 minut). Po ugotowaniu wyjmujemy z soczewicy listki laurowe. Na patelni podpiekamy delikatnie pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek i chili. Na tarce o grubych oczkach ścieramy dynię oraz marchewkę i także podpiekamy. Zeszklone na patelni składniki dorzucamy do soczewicy. Pęczek pietruszki drobno siekamy i także dorzucamy do naszego pasztetu. Całość mieszamy i doprawiamy przyprawami. Pasztet przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet musi koniecznie wystygnąć przed podaniem, żeby stężał.
marietta