Sposób przygotowania:
Jarski pasztet z dynią
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, ułożyć na blasze. Obok ułożyć dynię rozkrojoną na ćwiartki (zawsze piekę od razu całą), oczyszczoną z nasion. Piec około 30 minut w 200stopniach. Wystudzić. Cebulę przesmażyć na oleju z zalewy, dodać czosnek, zdjąć z ognia. Upieczone warzywa (z dyni usunąć skórę, odważyć 400g miąższu) wraz z ugotowaną ciecierzycą i uduszoną cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, wsypać przyprawy: suszone pomidory, czubricę, gałkę, dodać soli i pieprzu do smaku. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Masę przełożyć do keksówki 10x20cm. Wyrównać skropić olejem (można z zalewy z pomidorów). Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
anemon
Alex_M
dziękuję :) jest pyszny!