Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jarski pasztet z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przepyszny pasztet. To mój pierwszy bezmięsny. Uważam, że bardzo udany. W drugi dzień, po całej nocy w lodówce jest najlepszy. Inspiracja przepisem Anemon :)

Jarski pasztet z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarski pasztet z dynią

 

 

Sposób przygotowania:

Jarski pasztet z dynią
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, ułożyć na blasze. Obok ułożyć dynię rozkrojoną na ćwiartki (zawsze piekę od razu całą), oczyszczoną z nasion. Piec około 30 minut w 200stopniach. Wystudzić. Cebulę przesmażyć na oleju z zalewy, dodać czosnek, zdjąć z ognia. Upieczone warzywa (z dyni usunąć skórę, odważyć 400g miąższu) wraz z ugotowaną ciecierzycą i uduszoną cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, wsypać przyprawy: suszone pomidory, czubricę, gałkę, dodać soli i pieprzu do smaku. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Masę przełożyć do keksówki 10x20cm. Wyrównać skropić olejem (można z zalewy z pomidorów). Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i schłodzić w lodówce. 
Jarski pasztet z dynią
Upieczone warzywa (z dyni usunąć skórę, odważyć 400g miąższu) wraz z ugotowaną ciecierzycą i uduszoną cebulą zmielić w maszynce do mięsa.
Jarski pasztet z dynią
wszystkie warzywa wrzucić do miski i wymieszać
Jarski pasztet z dynią
Dodać jajka, wsypać przyprawy: suszone pomidory, czubricę, gałkę, dodać soli i pieprzu do smaku. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
Jarski pasztet z dynią
Masę przełożyć do keksówki 10x20cm. Wyrównać skropić olejem (można z zalewy z pomidorów). Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Tagi:

jajka dynia jajko