VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeżeli istnieją anielskie desery to ten właśnie taki jest. Delikatna jak chmurka biała beza - wypieczona i wysuszona w punkt. Do tego krem na bazie kremówki i śmietankowego serka. Numerem jeden w tym ciastku jest bazylia w postaci pudru.

Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami

Składniki:

Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami

 

  • Bezowe gniazdka (8 szt):
  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%

 

  • Bazyliowy puder:
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 10 listków Bazyli (świeżej)

 

  • Krem:
  • 250 g śmietany 36%
  • 1 łyżka pudru bazylikowego
  • 125 g kremowego serka (smak naturalny)

 

  • Dodatkowo:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 0,5 szklanki świeżych malin
  • 0,5 szklanki borówek
  • Bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami
Bezowe gniazdka:

Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Przelewamy je do miski miksera i ubijamy. Gdy zgęstnieją stopniowo dosypujemy cukier. Na samym końcu dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Piana musi być sztywna i lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy koła o średnicy około 10 cm. Dno koła napełniamy łyżką. Brzeg obrysowujemy szprycą cukierniczą, tworząc gniazdko. Bezy pieczemy w temperaturze 180*C przez 7 minut i 95 minut w 100*C. 

Bazyliowy puder:

Cukier puder przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do blendera. Dodajemy świeże listki bazylii. Blendujemy tak długo, aż puder zmieni kolor na jasno miętowy. 

Krem:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy łyżkę bazyliowego pudru oraz kremowy serek. Ponownie miksujemy do połączenia się składników.

Wykończenie bezowych gniazdek:

Czekoladę ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wkładamy po łyżeczce na dno każdego bezowego gniazdka. Następnie rękawem cukierniczym wyciskamy krem. Na wierzchu układamy świeże maliny i borówki. Owoce obsypujemy resztą bazyliowego pudru.

Tagi:

ciastka beza