Sposób przygotowania:
Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami
Bezowe gniazdka:
Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Przelewamy je do miski miksera i ubijamy. Gdy zgęstnieją stopniowo dosypujemy cukier. Na samym końcu dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Piana musi być sztywna i lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy koła o średnicy około 10 cm. Dno koła napełniamy łyżką. Brzeg obrysowujemy szprycą cukierniczą, tworząc gniazdko. Bezy pieczemy w temperaturze 180*C przez 7 minut i 95 minut w 100*C.
Bazyliowy puder:
Cukier puder przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do blendera. Dodajemy świeże listki bazylii. Blendujemy tak długo, aż puder zmieni kolor na jasno miętowy.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy łyżkę bazyliowego pudru oraz kremowy serek. Ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Wykończenie bezowych gniazdek:
Czekoladę ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wkładamy po łyżeczce na dno każdego bezowego gniazdka. Następnie rękawem cukierniczym wyciskamy krem. Na wierzchu układamy świeże maliny i borówki. Owoce obsypujemy resztą bazyliowego pudru.
Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Przelewamy je do miski miksera i ubijamy. Gdy zgęstnieją stopniowo dosypujemy cukier. Na samym końcu dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Piana musi być sztywna i lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy koła o średnicy około 10 cm. Dno koła napełniamy łyżką. Brzeg obrysowujemy szprycą cukierniczą, tworząc gniazdko. Bezy pieczemy w temperaturze 180*C przez 7 minut i 95 minut w 100*C.
Bazyliowy puder:
Cukier puder przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do blendera. Dodajemy świeże listki bazylii. Blendujemy tak długo, aż puder zmieni kolor na jasno miętowy.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy łyżkę bazyliowego pudru oraz kremowy serek. Ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Wykończenie bezowych gniazdek:
Czekoladę ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wkładamy po łyżeczce na dno każdego bezowego gniazdka. Następnie rękawem cukierniczym wyciskamy krem. Na wierzchu układamy świeże maliny i borówki. Owoce obsypujemy resztą bazyliowego pudru.