Sposób przygotowania:
Bezy Czekoladowa Pavlova
Na pewno znacie bezę Pavlova-królową wśród deserów.Proponuję jej inną wersję,wbrew utartym przekonaniom bardzo prostą w wykonaniu. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni. Przygotuj blaszki,wyłóż je pergaminem,na pergaminie odrysuj za pomocą szklanki koła. Schłodzone białka ubij na sztywna pianę. Dodawaj do nich małymi partiami cukier puder,nie przerywając ubijania. Piana powinna być sztywna i lśniąca.Na końcu wmieszaj mąkę ziemniaczaną,kakao i ocet winny. Tak przygotowaną masę wyłóż za pomocą łyżki na przygotowane okręgi. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 120 stopni i włóż blaszki do środka. Piecz przez 30 min. po tym czasie wyłącz piekarnik i studź bezy jeszcze przez 30 min. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Owoc granatu przetnij nożem na pół.Każdą połówkę ostukaj drewnianą łyżką nad miską tak aby miąższ spadł do niej. Gotowe bezy dekoruj ubita śmietaną i owocami granatu. Teraz najprzyjemniejsza część :) oddaj się bezowej rozkoszy.
Gosia85
czekoladka_m
zbysiowa