kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

SUPERPRZEPIS

Bezy Czekoladowa Pavlova

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kusząca Pavlova w ciasteczkowej odsłonie

Bezy Czekoladowa Pavlova Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bezy Czekoladowa Pavlova

 

  • 6 białek,schłodzonych
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka octu winnego

 

  • z podanych składników wychodzi 8-10 bez

 

  • dodatkowo:

 

  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 owoc granatu

Sposób przygotowania:

Bezy Czekoladowa Pavlova
Na pewno znacie bezę Pavlova-królową wśród deserów.Proponuję jej inną wersję,wbrew utartym przekonaniom bardzo prostą w wykonaniu. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni. Przygotuj blaszki,wyłóż je pergaminem,na pergaminie odrysuj za pomocą szklanki koła. Schłodzone białka ubij na sztywna pianę. Dodawaj do nich małymi partiami cukier puder,nie przerywając ubijania. Piana powinna być sztywna i lśniąca.Na końcu wmieszaj mąkę ziemniaczaną,kakao i ocet winny. Tak przygotowaną masę wyłóż za pomocą łyżki na przygotowane okręgi. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 120 stopni i włóż blaszki do środka. Piecz przez 30 min. po tym czasie wyłącz piekarnik i studź bezy jeszcze przez 30 min. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Owoc granatu przetnij nożem na pół.Każdą połówkę ostukaj drewnianą łyżką nad miską tak aby miąższ spadł do niej. Gotowe bezy dekoruj ubita śmietaną i owocami granatu. Teraz najprzyjemniejsza część :) oddaj się bezowej rozkoszy.
Bezy Czekoladowa Pavlova
Etap 1

Tagi:

beza bezy bezy