ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

bezy kawowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pieczemy koniecznie na pergaminie

bezy kawowe

Składniki:

bezy kawowe

 

  • 5 białek
  • 50 dkg cukru
  • 1/4 litra wody
  • tłuszcz do formy

 

  • masa kawowa:

 

 

 

Sposób przygotowania:

bezy kawowe
z cukru i wody ugotować syrop,z białek ubić pianę, po trochę wlewać gorący syrop.naczynie z piana ustawić na parze,ubijać ok 30-40 min.,zdjąć z pary,ubijać,aż do ostudzenia,Prostokątną blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem.wyciskać przez szprycę okrągłe bezy jednakowej wielkości.Wstawić do letniego piekarnika,suszyć na rumiano.Wyjąć,ostudzić.kawę zaparzyć,jaja ubić z cukrem na parze na gęstą masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając.Masło ubić na puch,stopniowo dodawać mase jajeczną,dodać wanilię,napar i alkohol

Składać po dwa przekładając masą kawową