Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bezy z suszonymi owocami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bezy wymagają pieczenia w słabo nagrzanym piekarniku po prostu trzeba je wysuszyć.

Bezy z suszonymi owocami i orzechami

Składniki:

Bezy z suszonymi owocami i orzechami

 

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dag orzechów arachidowych
  • 5 dag rodzynków
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych jabłek
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej smażonej
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Bezy z suszonymi owocami i orzechami
Blaszkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Suszone owoce zalać wrzącą wodą i moczyć przez 1/2 godziny. Następnie osuszyć i posiekać nożem razem ze skórką pomarańczową. Posiekanymi owocami posypać dno natłuszczonej blaszki obsypanej bułką tartą. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Łyżką układać stożki na posiekanych owocach. Po wierzchu bezy posypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 100-110 stopni i piec około 3-4 godziny.