Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Kiełbaska domowej roboty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna kiełbaska domowej roboty

Kiełbaska domowej roboty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiełbaska domowej roboty

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego lekko tłustego
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 gramy soli peklującej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Kiełbaska domowej roboty
Mięso podzielić na trzy części .Pierwszą część zmielić na metkę.drugą część zmielić jak na mielone ,a trzecią część pokroić w kostkę.Dodać wszystkie przyprawy,obrana startą na drobnych oczkach cebulkę i wodę.Masę mięsną dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 30-60 minut.Po tym czasie włożyć do sterylnie czystych i suchych słoików lub w plastikowe specjalne worki do kiełbas.Ja użyłam worków i mięsną masę podzieliłam na trzy kiełbaski.Końcówki należy mocno i dokładnie zawiązać macną nitką,dratwą.Włożyć kiełbaski do garnka z wodą i postawić na mały ogień.Kiełbaski parzyć w bardzo gorącej wodzie lecz nie gotować .Parzymy ok. 3 godziny czasu w razie zagotowania się wody dolać trochę zimnej.Gotowe kiełbasy wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia potem włożyć do lodówki na kilka godzin. Wytworzona galaretka nie stężeje całkowicie i będzie lekko płynna .Można dodać kawałek zmielonej skórki i wtedy efekt będzie lepszy .
Kiełbaska domowej roboty
Mięso doprawione przyprawami i dokładnie wymieszane sobie czeka ok. jednej godziny
Kiełbaska domowej roboty
Worki napełnione farszem mięsnym zawiązane w kiełbaski są włożone go garnka z wodą
Kiełbaska domowej roboty
Tak wyglądały kiełbaski po trzech godzinach parzenia się w bardzo gorącej wodzie
Kiełbaska domowej roboty
Etap 4

Tagi:

mięso