Sposób przygotowania:
Kiełbaska domowej roboty
Mięso podzielić na trzy części .Pierwszą część zmielić na metkę.drugą część zmielić jak na mielone ,a trzecią część pokroić w kostkę.Dodać wszystkie przyprawy,obrana startą na drobnych oczkach cebulkę i wodę.Masę mięsną dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 30-60 minut.Po tym czasie włożyć do sterylnie czystych i suchych słoików lub w plastikowe specjalne worki do kiełbas.Ja użyłam worków i mięsną masę podzieliłam na trzy kiełbaski.Końcówki należy mocno i dokładnie zawiązać macną nitką,dratwą.Włożyć kiełbaski do garnka z wodą i postawić na mały ogień.Kiełbaski parzyć w bardzo gorącej wodzie lecz nie gotować .Parzymy ok. 3 godziny czasu w razie zagotowania się wody dolać trochę zimnej.Gotowe kiełbasy wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia potem włożyć do lodówki na kilka godzin. Wytworzona galaretka nie stężeje całkowicie i będzie lekko płynna .Można dodać kawałek zmielonej skórki i wtedy efekt będzie lepszy .
Sonduli
Smakowita
Worki kupiłam w sklepie gdzie zaopatrują się masarnie. Tam można kupić przyprawy w prawie ilościach hurtowych i właśnie te worki do kiełbas.Te worki są różnej wielkości i sprzedawane są na metry .
Sonduli