2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Domowa kiełbasa wędzona

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Nie ma jak domowa wędlina własnej roboty. Tym razem na moim stole zagościła cienka kiełbasa...

Domowa kiełbasa wędzona

Składniki:

Domowa kiełbasa wędzona

 

Sposób przygotowania:

Domowa kiełbasa wędzona
Mięso myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki razem ze słoniną następnie mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach . Wodę źródlaną zagotować ostudzić ,sól wymieszać z resztą przypraw i dodać do wystudzonej wody ,dodać obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek,wlać tak przygotowaną miksturę do mięsa i dokładnie wyrabiać ręką jak ciasto. Powinno mięso wchłonąć wodę i odchodzić od ręki wtedy znaczy że jest już wyrobione dobrze. Zostawić mięso w naczyniu kamiennym (takim jak kisimy ogórki) i zostawić na około 6 godzin w chłodnym miejscu aby naszło solą i przyprawami,dbając o to aby mięso nie skisło! Następnie masą mięsną napełniamy przez maszynkę ze specjalną nakładką do kiełbas jelito ,dosyć ściśle aby nie było w środku powietrza i robimy pętle co 40 cm lub mniej jak kto woli. Tak przyrządzoną kiełbasę zakładamy na kije wędzarnicze i wkładamy do wędzarni i wędzimy ciepłym dymem (drewna olchowego) około 4-5 godz.Po tym czasie wyjmujemy z wędzarni studzimy w przewiewnym miejscu i możemy jeść:)