Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Biała kiełbasa smażona

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

bardzo lubimy białą kiełbasę, ale gotowana mi się znudziła...

Biała kiełbasa smażona

Składniki:

Biała kiełbasa smażona

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa smażona
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Kiełbasę w całości, tzn. nie odcinamy poszczególnych kawałków, wkładamy do szerokiego rondla/garnka (żeby kiełbasa była na dnie w jednej warstwie). Zalewamy gorącą wodą tylko tyle aby lekko przykryła kiełbasę. Kiedy woda zawrze odszumowujemy i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 min..a następnie wyjmujemy kiełbasę - wywar możemy zużyć do zupy. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kiełbasę, a kiedy się zrumieni odwracamy na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 min. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem i koniecznie z chrzanem!