kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Słonecznikowe pieczone kotlety z makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne, pieczone kotlety z makreli. Kotlety z ziarnami słonecznika są mega chrupiące i sycące. Polecam.

Słonecznikowe pieczone kotlety z makreli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Słonecznikowe pieczone kotlety z makreli

 

  • 40 dag makreli - bez ości i skóry
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 2 jajka
  • 8 - 10 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1łyżeczka z czubkiem ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • blaszka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Słonecznikowe pieczone kotlety z makreli
Makrelę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do masy rybnej dodajemy jajka, ziarna słonecznika, przyprawy i wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę i robimy średniej wielkości kotlety. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie kotlety przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 30 minut.
Słonecznikowe pieczone kotlety z makreli
Do rybnej masy wsypujemy przyprawy, słonecznik i dodajemy jajka.
Słonecznikowe pieczone kotlety z makreli
Następnie wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.