domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Tarta na oleju z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealny pomysł, gdy mamy ochotę na żurek lub barszcz biały, ale nie mamy ochoty na zupę. Tarta w takim wydaniu jest wyśmienita!

Tarta na oleju z białą kiełbasą

Składniki:

Tarta na oleju z białą kiełbasą

Ciasto

 

 

  • 1 żółtko

 

  • 2-3 łyżki zimnej wody

Farsz

  • 2 cebule;

 

  • 250 g parzonej cienkiej białej kiełbasy;

 

 

 

  • łyżeczka chrzanu;

 

  • 10 dag sera żółtego;

 

  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Tarta na oleju z białą kiełbasą

Ciasto W misce umieścić wszystkie składniki na spód tarty i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę do tarty o śr. 26-28 cm wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut, aż będzie złote. 

Farsz Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. W misce połączyć jajka, chrzan, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. W garnku ugotować kiełbasę z dodatkiem 2 listków laurowych, czosnku i majeranku (około 20 minut)  Dno wypieczonego ciasta wyłożyć cebulą, na to ułożyć podgotowaną białą kiełbasę i wszystko zalać masą jajeczną. Na tartę zetrzeć ser i obficie posypać majerankiem. Zapiekać w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około 30-40 minut.